CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Wednesday, November 12, 2008

CINTA ITU MILIK KITA

HARI DEMI HARI, KENANGAN LALU ANTARA AKU DAN DIA, SEMAKIN DAPAT AKU LUPAKAN. MEMANG DULU AKU TERLALU MENYAYANGINYA. AKU TERLALU MENYINTAINYA. NAMUN CINTAKU TIDAK KESAMPAIAN. CINTAKU X DITERIMA OLEHNYA. AKU HANYA BERTEPUK SEBELAH TANGAN. BETAPA HANCURNYA HATIKU KETIKA ITU.. AKU TELAH SALAH SANGKA. CARA DIA MEMANDANGKU, MENYEBUT NAMAKU, MELAYANKU SERTA MENYENTUHKU MEMBUAT AKU RASA SEPERTI DISAYANGI DAN DICINTAI. NAMUN DIA HANYA MENGANGGAP AKU SEPERTI ADIKNYA. YA. AKU LEBIH MUDA DARINYA. 6 TAHUN JARAK UMUR ANTARA KAMI. SEMEMANGNYA AKU MEMANGGIL DIA ABG.

MUNGKIN KETIKA ITU AKU BELUM CUKUP MATANG. JADI, UNTUK MENGELAKKAN RASA SAYANG INI SEMAKIN BERBUNGA, AKU MENGELAKKAN DIRIKU DARINYA. ABG HAIRI.

KEBETULAN, AKU DAPAT MELANJUTKAN PELAJARAN DI UNIVERSITI MALAYA DALAM BIDANG PENDIDIKAN. INI ADALAH PELUANG UNTUK AKU MENJAUHKAN DIRI DARINYA SERTA MELUPAKANNYA. TUGASANKU YANG TERLALU BANYAK MENYEBABKAN AKU TIDAK SEMPAT UNTUK MEMIKIRKAN TENTANGNYA. AKHIRNYA AKU BERJAYA MELUPAKAN DIA. INSAN YANG PERNAH BERTAKHTA DI HATIKU SATU KETIKA DULU.

SEWAKTU AKU BERADA DI SEMESTER KETIGA, AKU MENGENALI SEORANG JEJAKA YANG BERNAMA IRFAN. RUPA PARASNYA MEMIKAT HATI RAMAI GADIS. AKU TIDAK TERKECUALI. IRFAN MERUPAKAN SEORANG JEJAKA YANG BERHEMAH TINGGI, PENYAYANG, BERTANGGUNGJAWAB, PRIHATIN SERTA JUJUR. AKU MENYENANGINYA.

KAMI SERING MENGHABISKAN MASA BERSAMA-SAMA. AKU BAHAGIA MENJADI TEMANNYA. AKU PERNAH BERMALAM DI RUMAH NENEKNYA DI SEREMBAN. NENEKNYA SEORANG YANG CUKUP PERAMAH. NENEK MELAYAN AKU SEPERTI CUCUNYA SENDIRI. ALMAKLUMLAH, NENEK TIDAK MEMPUNYAI CUCU PEREMPUAN. AKU SELESA DILAYAN SEBEGITU RUPA. KINI, AKU SEMAKIN MENGENALI SIAPAKAH GERANGAN MOHD AKIF IRFAN.

SEPANJANG AKU DI RUMAH NENEKNYA, AKU DILAYAN SEPERTI BIDADARI KAYANGAN. DIA MENURUTI SETIAP PERMINTAANKU. AKU JUGA TELAH BELAJAR SESUATU YANG BARU DALAM HIDUPKU. MELALUI IRFAN. IRFAN BANYAK MENGAJAR AKU MENJADI SEORANG INSAN YANG LEBIH MATANG. DIA TIDAK PERNAH MENGELUH KETIKA MELAYANIKU.

SETELAH HABIS CUTI SEMESTER, KAMI BELAJAR SEPERTI BIASA. IRFAN MERUPAKAN PELAJAR DI TAHUN AKHIR BIDANG KEJURUTERAAN MEKANIKAL. DIA BEGITU SIBUK. SUDAH TIDAK SEMPAT MELAYANIKU SEPERTI DULU. KAMI SUDAH JARANG KELUAR BERSAMA-SAMA. NAMUN AKU MEMAHAMI TUGASNYA. WALAUPUN DIA TIDAK DAPAT MELUANGKAN MASA DENGANKU, NAMUN DIA AKAN MENELEFONKU SEBELUM AKU TIDUR. AKU TIDAK RASA SUNYI. BAGIKU,DIA SENTIASA ADA. YA. DIA SENTIASA ADA UNTUKKU.

SUATU HARI, AKU TERIMA SEPUCUK SURAT DAN HADIAH YANG BERBALUT KEMAS. SIAPAKAH GERANGAN INSAN YANG MENGHANTARNYA?? AKU MEMBUKA BALUTAN HADIAH ITU DENGAN BERHATI-HATI. TEDDY BEAR. COMEL SANGAT. AKU MENYUKAINYA. KEMUDIAN AKU MEMBACA ISI SURAT YANG DITERIMA.

“ASSALAMUALAIKUM..
AMNI, MAAFKAN IRFAN KERANA TIDAK DAPAT MELUANGKAN MASA BERSAMA AMNI. IRFAN SIBUK KEBELAKANGAN INI. IRFAN HARAP AMNI FAHAM. KALAU AMNI RINDUKAN IRFAN, PELUK LA TEDDY BEAR 2. TEDDY BEAR 2 NSEM CAM IRFAN KAN… =) AMNI, HUJUNG MINGGU NI IRFAN BALIK KAMPUNG. AMNI SUDI TEMANKAN IRFAN? KALAU AMNI SUDI, MALAM NI AMNI BGITAU IRFAN, K.

SALAM SAYANG,
MOHD AKIF IRFAN”


SURAT SERTA HADIAH ITU MENGUBAT RINDU AKU KEPADANYA. PASTINYA HUJUNG MINGGU INI AKAN MENJADI DETIK YANG BERMAKNA DALAM HIDUPKU.

KEHADIRAN AKU SEKALI LAGI DISAMBUT BAIK OLEH NENEKNYA. HIDANGAN ENAK TELAH DISAJIKAN BUAT AKU DAN IRFAN. NENEK MEMASAK MAKANAN KEGEMARANKU. IKAN MERAH MASAK ASAM DAN PACUK PAKU MASAK KICAP. SEDAP SEHINGGA MENJILAT JARI KAKI =)

MALAM ITU, IRFAN MENYANYIKAN LAGU2 INDAH BUATKU, BERSAMA IRINGAN ALUNAN GITAR. BARULAH AKU MENGETAHUI BAHAWA IRFAN SEMEMANGNYA MEMPUNYAI SUARA YANG LUNAK SERTA BERBAKAT DALAM BERMAIN GITAR. SUASANA MALAM ITU CUKUP ROMANTIK. AKU SEMAKIN TERTARIK KEPADANYA. UMPAMA MAGNET YANG SUDAH HAMPIR BERCANTUM.

MALAM ITU AKU TIDUR DIBUAI MIMPI YANG INDAH. KATA IRFAN, KEESOKAN PAGINYA, DIA AKAN MEMBAWA AKU KE SATU TEMPAT YANG CUKUP BERMAKNA BUATNYA.

SETELAH MEMBANTU NENEK MENYIAPKAN SARAPAN, AKU DAN IRFAN MEMULAKAN PERJALANAN KAMI. AKU SUDAH TIDAK SABAR2 MAHU KE TEMPAT YANG DINYATAKAN IRFAN SEMALAM. SETELAH 20 MINIT KAMI BERJALAN, TIBANYA KAMI DI SATU TEMPAT YANG KEADAANNYA SUDAH BIASA AKU LIHAT. NAMUN ADA SESUATU DI SINI YANG TIADA DI TEMPAT LAIN. AKU MENGIKUTI JEJAK IRFAN. KEMUDIAN DIA MENUDINGKAN JARINYA KE SATU ARAH. KINI BARU AKU MENGERTI.

IRFAN TELAH KEHILANGAN KEDUA ORANG TUANYA DALAM SATU KEMALANGAN. PUSARA IBU DAN AYAH NYA, KINI BERADA DI HADAPANKU. AIR JERNIH MENGALIR TANPA AKU SEDARI. SELAMA INI IRFAN BERPURA-PURA GEMBIRA DALAM DUKA. AKU SEMAKIN MENYELAMI HATI IRFAN. AKU INGIN MENJADI SEBAHAGIAN DARI HIDUPNYA.

SETELAH KAMI MENZIARAHI PUSARA IBU DAN AYAHNYA, IRFAN MEMBAWAKU KE SATU LAGI TEMPAT ISTIMEWA DALAM HIDUPNYA. CANTIK KAWASAN ITU. POHON2 HIJAU MELAMBAI-LAMBAI KEPADAKU. SUASANA DI HUJUNG BUKIT ITU SANGAT INDAH. KATANYA, DI SITU LAH TEMPAT DIA SELALU KUNJUNGI KETIKA DIA DILANDA MASALAH. DIA AKAN MENCARI KETENANGAN DI SITU. SEMEMANGNYA TEMPAT ITU DAPAT MENENANGKAN FIKIRAN.

AKU SEMAKIN MEMASUKI RUANG DI DALAM HIDUP IRFAN. BANYAK YANG AKU SUDAH TAHU MENGENAINYA. SEDIKIT DEMI SEDIKIT. KATA IRFAN, DIA HANYA MEMPUNYAI NENEKNYA. NENEKNYA ITU ADALAH SEGALA-GALANYA BUAT IRFAN. DIA TIDAK SANGGUP KEHILANGAN NENEK NYA. NAMUN, JIKA SUDAH SAMPAI SERU, TIADA YANG DAPAT DILAKUKAN.

HARI DEMI HARI, AKU SEMAKIN MENYAYANGI IRFAN. DIA SENTIASA BERTAKHTA DI HATIKU. DIA LAH SEGALA-GALANYA BAGIKU. AKU TERLALU MENYINTAINYA.

PADA SUATU HARI, IRFAN MENGAJAK AKU BERSIAR-SIAR. KATANYA, ADA SESUATU YANG PENTING YANG INGIN DIBERITAHU OLEHNYA.

“AMNI, NENEK SUDAH MENINGGAL.”
“INNALILLAH… BILA IRFAN?”,AKU INGIN MENDAPAT KEPASTIAN.
“DUA HARI LEPAS. IRFAN NAK AJAK AMNI BALIK KAMPUNG. TAPI AMNI NAMPAK SIBUK KEBELAKANGAN INI. MAAFKAN IRFAN”
AKU MENGANGGUK TANDA AKU MENGERTI. AKU BEGITU BERSIMPATI TERHADAP IRFAN. KINI, TIADA LAGI INSAN UNTUK IRFAN BERMANJA. HEBAT SUNGGUH DUGAAN YANG MELANDA DIRI IRFAN.
“IRFAN, JANGAN SEDIH YA.. AMNI SENTIASA ADA DISISI IRFAN.”
DIA SENYUM MENDENGAR KATA2 KU.
SEPANJANG HARI AKU MENEMANINYA. AKU INGIN MENJADI TEMPAT IRFAN BERGANTUNG.

KINI, SUDAH 6 BULAN NENEK PERGI MENINGGALKAN KAMI. IRFAN NAMPAK SEMAKIN PULIH DARI KESEDIHAN YANG MELANDA DIRINYA.

PADA SUATU MALAM, AKU KELUAR MAKAN MALAM BERSAMA IRFAN. SUASANA RESTORAN ITU BEGITU MENENANGKAN. RESTORAN ITU MERUPAKAN TEMPAT KEGEMARAN KAMI. SETELAH KAMI MENJAMU SELERA, IRFAN MENGHULURKAN SEBENTUK CINCIN KEPADAKU.

“AMNI, IZINKAN IRFAN MENYEMAI BENIH2 CINTA DI HATI AMNI..”
BETAPA GEMBIRANYA AKU DISAAT ITU. AKU SENYUM PENUH MAKNA. LANTAS AKU MENGANGGUKKAN KEPALAKU TANDA SETUJU. TERUKIR SEKUNTUM SENYUMAN DI BIBIR IRFAN. TAMPAK CANTIK CINCIN ITU DI JARI MANISKU.


HARI2 AKU KINI SEMAKIN BERMAKNA. AKU BEGITU BAHAGIA DISAMPINGNYA. AKU TELAH BERJAYA MENEMPATKAN DIRI DI HATI IRFAN.

IRFAN SENTIASA MEMBUAT KEJUTAN DEMI KEJUTAN BUATKU. SETIAP HARI, ADA SAJA YANG DIHADIAHKAN BUATKU. SETIAP HARI AHAD, IRFAN AKAN MEMBERIKANKU 3 KUNTUM MAWAR MERAH KERANA AKU MULA MENGENALINYA PADA HARI AHAD DAN DIA MENGHADIAHKAN AKU BUNGA PADA KETIKA ITU. HARI ISNIN, DIA AKAN MENGHADIAHKAN AKU COKLAT. HAL INI KERANA AKU DAN DIA BEGITU MENGGEMARI COKLAT. HARI SELASA, DIA AKAN MENGHADIAHKAN PUISI2 CINTA BUATKU KERANA AKU MULA MENJADI KEKASIHNYA PADA HARI SELASA BERSAMAAN 3 JULAI 2006. PADA HARI RABU PULA, IRFAN AKAN MEMBERIKANKU BINTANG KECIL YANG DIBUAT OLEHNYA. DIA MEMINTA AKU MENGUMPUL BINTANG ITU DI DALAM BALANG KACA. SEMAKIN BANYAK BINTANG YANG DI BERI PADAKU, SEMAKIN BANYAK KASIH SAYANGNYA BUAT DIRIKU. PADA HARI KHAMIS PULA, IRFAN AKAN MENDENDANGKAN LAGU2 ROMANTIS BUATKU. PADA HARI JUMAAT, IRFAN AKAN MEMPERDENGARKAN AKU KISAH2 YANG BERLAKU DALAM HIDUPNYA. MANAKALA HARI SABTU, DIA AKAN MEMBAWA AKU BERSIAR-SIAR SEPANJANG HARI KERANA KATANYA, HARI SABTU MERUPAKAN HARI UNTUKKU. DIA MULA MENARUH HATI PADAKU PADA HARI ITU SUATU KETIKA DAHULU..

BETAPA ROMANTIKNYA BUAH ATIKU INI.. AKU BEGITU BAHAGIA. SEGALA-GALA YANG DILAKUKAN ITU MEMBUAT AKU SEMAKIN SAYANG. AKU SEOLAH-OLAH TERAPUNG DI DUNIA CIPTAANKU SENDIRI.

DIA LAH TEMPAT AKU MENGADU. DIA JUGA LAH TEMPAT AKU MENUMPANG KASIH. AKU INGIN MENJADI PAYUNG, UNTUK MENGELAKKAN DIA DI BASAHI HUJAN. AKU INGIN MENJADI KERUSI UNTUK DIA BERSANDAR KETIKA LETIH. AKU INGIN MENJADI ALUNAN MUZIK UNTUK MENENANGKAN HATINYA. AKU INGIN MENJADI MATAHARI UNTUK MENERANGI HIDUPNYA. DAN AKU JUGA INGIN MENJADI JALAN RAYA UNTUK DIA MELALUI DI ATASKU AGAR DIA SENTIASA SELAMAT. AKU INGIN MELINDUNGINYA SEPERTI MANA DIA MELINDUNGI AKU.

SIKAPNYA YANG PENYAYANG MEMBUAT HATIKU SENTIASA TERSENTUH. AKU MEMILIKI SEPENUH KASIH SAYANGNYA. KATANYA, AKU LAH YANG MENDOMINASI HATINYA. AKU LAH RATU DI HATINYA. AKU LAH SEGALA-GALANYA. DIA PERNAH MENYANYIKAN LAGU YANG DICIPTA KHAS UNTUK DIRIKU.

“PERTAMA KALI AKU MELIHATMU,
WAJAH YANG MANIS MENYENTUH HATIKU,
BERGETAR JIWA MERONTA-RONTA
AKU TERPIKAT KEPADAMU

SEMAKIN LAMA KU MENGENALIMU,
SEMAKIN HATI TERTAWAN PADAMU,
ANDAINYA ENGKAU AKAN KU MILIKI,
BAHAGIA KU RASA..

KAU…
YANG TERISTIMEWA,
ENGKAULAH SEGALA-GALANYA BAGIKU,
JANGAN PERNAH MENOLEH DARIKU,
AKAN KUBUAT KAU BAHAGIA..

AKAN AKU SENTUH HATIMU,
MEMBAWA BERSAMA BUAT SELAMANYA,
AKAN KUJAGA HINGGA NAFAS TERAKHIRKU,
HANYA ENGKAU YANG KU SAYANG..

GENGGAMLAH ERAT JARI-JEMARIKU,
JANGANLAH PERNAH KAU MELEPASKANNYA,
HANGATKAN HATIKU DENGAN PERASAANMU,
XKAN PERNAH KAU KECEWA,
AKU BERJANJI…”


INDAHNYA AKU RASAKAN KETIKA DIA MENUJUKAN LAGU “AKU BERJANJI” ITU BUATKU, HANYA TUHAN SAJA YANG TAHU. DIA TELAH MENAMBAT HATIKU. DIA TELAH MENGUNCI HATIKU. KUNCI ITU HANYA ADA PADANYA. HANYA DIA YANG DAPAT SINGGAH KE DASAR HATIKU.

NAMUN, KUSANGKAKAN PANAS HINGGA KE PETANG. RUPA-RUPANYA HUJAN DI TENGAHHARI. CINTA YANG AKU ANGAN-ANGANKAN SELAMA INI TIBA2 DI UJI DENGAN DUGAAN YANG BESAR.

ABG HAIRI MUNCUL KEMBALI DALAM HIDUPKU. KATANYA,SUDAH LAMA DIA MENCARIKU. KATANYA LAGI, DIA TELAH MEMBUKA HATINYA BUATKU SEJAK 4 TAHUN LALU. HATINYA HANYA UNTUK AKU. AKU BINGUNG. HATIKU KINI SUDAH DIHUNI OLEH IRFAN. AKU YAKIN SEPENUHNYA. HANYA IRFAN YANG BERTAKHTA DIHATIKU KINI. ABG HAIRI HANYALAH KENANGAN TERINDAH BUATKU. KISAH ANTARA KAMI SUDAH LAMA TERKUBUR. KENAPA BARU KINI ABG HAIRI MUNCUL?? SETELAH AKU MENYERAHKAN SEGALA CINTAKU BUAT IRFAN.. DUGAAN INI TERLALU BESAR BUATKU..

“YA ALLAH, AKU MEMOHON PETUNJUK KEPADAMU. TETAPKANLAH HATIKU. JIKA IRFAN ADALAH JODOHKU,KAU LENYAPKANLAH PERASAAN CINTA DI HATI ABG HAIRI BUATKU.. AMIN…..”

SETELAH AKU TERJAGA DARI TIDUR YANG PANJANG, AKU MENERIMA SMS DARI IRFAN. MESEJNYA ITU BUAT AKU TERSENYUM SEPANJANG HARI.

“SAYANG, ABG RINDU SANGAT KAT SAYANG ARINI. SEMALAM ABG XBOLEH NAK LENA. KENAPA SEMALAM SAYANG X ANTA MESEJ KAT ABG? ABG SUNYI SANGAT BILA SAYANG X ANTA MESEJ. SAYANG, ABG SYG SGT KAT SAYANG. SYG SGT2. MAAFKAN ABG KALAU ABG PERNAH LUKAKAN HATI SAYANG. MALAM NI, KITA KELUAR MAKAN SAMA2 K.. ABG JEMPUT SAYANG. TAKE CARE SAYANG.. C U TONIGHT. I LOVE YOU.. MMMMMMUAHHH”

AKU GEMBIRA MENERIMA MESEJ DARI IRFAN. HATI AKU BERBUNGA-BUNGA. SEPANJANG HARI AKU MEMIKIRKANNYA. AKU SEMAKIN MENYINTAINYA.

SETELAH AKU MENGHIAS DIRI, AKU MENUNGGU PANGGILAN TELEFON DARINYA. NAMUN HANDPHONE KU MEMBISU. TIBA2 DERINGAN DARI HANDPHONE KU TELAH MENGEJUTKAN AKU DENGAN BERITA SEDIH. IRFAN TELAH MENEMUI AJAL KETIKA DALAM PERJALANAN KE RUMAHKU. AIR MATA MENGALIR TANPA HENTI. MENGAPA INI KESUDAHANNYA???? AKU BEGITU MENYAYANGINYA. AKU CINTAKAN DIA……………….

3 TAHUN BERLALU, AKU KINI MENJADI MILIK ABG HAIRI. IBU BAPA KU MENERIMA PINANGANNYA. AKU MENERIMA DENGAN PERASAAN YANG SAMBAR. HATIKU TETAP MILIK IRFAN. HANYA IRFAN BERTAKHTA DI HATIKU.

CINTA ITU XSEMESTINYA BERSATU, TETAPI SEBAGAI TANDA CINTA ITU BENAR2 SEJATI, MAKA KITA HARUS LAKUKAN YANG TERBAIK DALAM HIDUP KITA SEBAGAI MEMBUKTIKAN KITA BENAR2 MENYINTAINYA. CINTA YANG SEJATI X MENUNTUT KITA KE JALAN YANG SALAH DAN MEMBAWA KEMUSNAHAN HIDUP.

AKU PASRAH DENGAN KEMATIANNYA. SEMOGA ROHNYA DI CUCURI RAHMAT OLEHMU…